Waarom moeten we steeds zo lang wachten op Sherlock?


De populaire Britse BBC-serie Sherlock verscheen voor het eerst in juli 2010, zes jaar geleden alweer. In de tussentijd zijn er slechts drie seizoenen uitgebracht, met elk ook maar drie afleveringen. Voor elk nieuw seizoen is de gemiddelde ‘wachttijd’ maar liefst twee jaar, wat veel Sherlock-fans soms tot wanhoop drijft. Maar hoe komt het nou, dat we zo lang moeten wachten op nieuwe afleveringen? Series als Game of Thrones en Orange is the New Black laten ook een jaar op zich wachten, maar die hebben ook aanzienlijk meer afleveringen per seizoen. What’s the deal, Sherlock?

Lange afleveringen

Oké, de afleveringen van OITNB en GoT zijn ook vrij lang, maar Sherlock maakt het wel heel bont: anderhalf uur per aflevering. Dat is een speelduur die normaal veel gebruikt wordt voor films! In principe zou je dus kunnen zeggen dat elke Sherlock-aflevering gewoon een film is, en dat de makers de productie dus ook zo behandelen. Er wordt enorm veel aandacht besteed aan details en de kwaliteitseisen zijn hoog. Hierdoor ligt het tempo van de producties misschien wat lager dan bij een gemiddelde televisieserie. Maar laten we eerlijk zijn: die kwaliteit is wel één van de dingen die Sherlock zo leuk maakt.

Benedict Cumberbatch en Martin Freeman

Acteurs Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) en Martin Freeman (John Watson) zijn misschien wel één van de belangrijkste oorzaken voor het succes van de serie. Dit weten filmproducenten wereldwijd alleen ook, wat geleid heeft tot een enorme vraag naar deze heren. Allebei zijn ze de afgelopen jaren dan ook ontzettend druk geweest. Allebei speelden ze een belangrijke rol in The Hobbit, die in 2011 en 2012 gefilmd werd. Cumberbatch heeft daarnaast nog meer grote klussen gedaan, waaronder grote rollen in The Imitation Game, Star Trek en Dr. Strange. Freeman heeft onder andere gewerkt aan Fargo en heeft rollen gehad in een aantal kleinere producties. De drukke schema’s van de hoofdacteurs zorgt ervoor dat de productie van Sherlock soms moeilijk in te plannen valt.

De schrijvers

Steven Moffat is showrunner én schrijver van Doctor Who, een andere zeer goedlopende BBC-serie. Hij heeft hier zijn handen al behoorlijk vol aan, waardoor Sherlock eromheen gepland moet worden. Ook zijn medeschrijver Mark Gatiss (die ook Mycroft speelt!) schrijft mee aan Dr Who en is druk met een hoop andere projecten. Dit in combinatie met de roosters van Benedict Cumberbatch en Martin Freeman, maakt het erg lastig om de productie goed in te plannen.

Het vierde en langverwachte seizoen van Sherlock verschijnt in januari 2017. Alvast in de stemming komen? Bekijk hier de nieuwe teaser:

 

 

 

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s