Eye Candy – recensie seizoen 1


Eye Candy

MTV
Cast: Victoria Justice, Casey Deidrick, Harvey Guillen, Kiersey Clemons en Ryan Cooper.

Het is al jaren geleden dat MTV draaide om muziek en popcultuur en het lijkt erop dat de zender daar steeds verder vanaf drijft. En misschien is dat alleen maar positief.
Naast de realityshows zijn er zijn inmiddels een aantal succesvolle comedy-/dramaseries geproduceerd door MTV, zoals Awkard. en Faking It. In februari ging het volgende avontuur van MTV van start: de drama-/crimeserie ‘Eye Candy’.

Het karakter van de serie is een stuk duisterder dan we gewend zijn van de zender. De  keuze voor voormalig Nickelodeonsterretje Victoria Justice voor de hoofdrol lijkt daardoor een twijfelachtige stap te zijn.
Toch weet Justice in de pilotaflevering gelijk alle twijfel van tafel te vegen en zet ze een overtuigende representatie neer van de 21-jarige Lindy, een hacker die gestalkt wordt door een seriemoordenaar.

Tinder

eye candy victoria justice mtv

Na een aantal mislukte dates via ‘Flirtual’ -een dating-app vergelijkbaar met Tinder-, begint Lindy berichten te krijgen van een stalker die haar op alle denkbare manieren in de gaten houdt. Deze stalker lijkt al gauw gekoppeld te kunnen worden aan Flirtual én reeks gruwelijke moorden die gepleegd worden in New York. De ‘Flirtual-killer’ begint ook mensen rondom Lindy te zien als doelwit en het ene na het andere slachtoffer valt.
Ze gaat samenwerken met de Cyber Crime Unit van de politie om met behulp van haar meesterlijke hackvaardigheden uit te zoeken wie deze gevaarlijke stalker is. Ondertussen is ze ook nog op een eigen missie: uitzoeken wat er gebeurd is met haar kleine zusje, die een paar jaar geleden ontvoerd is. Of zijn de twee mysteries op één of andere manier met elkaar verbonden…?

Geslaagd experiment

Het eerste seizoen zit erop en MTV mag zichzelf echt een schouderklopje geven. Voor een zender zonder enige ervaring in het genre is de serie fantastisch geschreven en gecast. Vanaf de eerste aflevering word je gegrepen door het mysterie en de bizarre moorden. Lindy wordt gevolgd, gestalkt, afgeluisterd en gefilmd terwijl de mensen om haar heen één voor één het loodje leggen.
Je zou verwachten dat MTV de bloedstollende moorden enigszins zou censureren vanwege het soms jonge publiek, maar op één of andere manier ligt de kracht van Eye Candy juist in het feit dat ze dit niet doen. De soms schokkende beelden dragen bij aan het gevoel van ontzetting en bizarriteit dat de serie zo spannend maakt. Vooral als je kijkt in het donker 😉

Onrealistisch

Een zwakte van Eye Candy is dat het verhaal op meerdere punten niet erg realistisch is. Het lijkt soms alsof de schrijvers gewoon de gruwelijkste dingen hebben neergezet die ze konden verzinnen. Gewoon zodat de serie enger zou worden. Zo wordt er een meisje vermoord door haar stembanden eruit te snijden in een ‘dineren in het donker’-restaurant, omdat ze teveel praat tijdens het eten. In vergelijking met een gemiddelde crimeserie net een stapje te ver misschien. Het geeft de serie een duwtje in de rug richting het thrillergenre, maar om echt een thriller te zijn is het weer niet eng genoeg.

De onthulling

Eye Candy is vooralsnog een geslaagd experiment van MTV. De serie is een kruising tussen een goede detectiveserie en Pretty Little Liars. Het grootste verschil met laatstgenoemde is alleen dat Eye Candy aan het einde van seizoen 1 al onthuld heeft wie de stalker/moordenaar is.
Hierdoor vraag ik me wel af of er een seizoen 2 gaat komen en zo ja, hoe de schrijvers deze dan vorm willen gaan geven.
Maar eerst moet MTV gaan afwegen of  de kijkcijfers (gemiddeld 0,6 miljoen per aflevering) genoeg zijn om door te gaan met de serie. Er zijn in ieder geval nog genoeg vragen om te beantwoorden en het zou jammer zijn als er nooit antwoorden gegeven worden.
Het eerste seizoen van Eye Candy is in ieder geval het kijken waard en lijkt een veelbelovende serie te zijn.

 

Eye Candy lijkt voorlopig nog niet uitgezonden te gaan worden op de Nederlandse MTV.

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s