Deze week in de bioscoop: ‘Selma’


Donderdag 19 februari verschijnt ‘Selma’ in de Nederlandse bioscopen. Dit waargebeurde drama is gebaseerd op een historisch hoogtepunt uit de Amerikaanse geschiedenis: de strijd van Martin Luther King om gelijke rechten te krijgen voor iedereen, ongeacht zijn/haar huidskleur.

Selma 2015 martin luther king

Ruim een eeuw na de Amerikaanse burgeroorlog barsten er protesten los in de staat Alabama. De Afro-Amerikaanse bevolking eist gelijke stemrechten en een gelijke behandeling als blanke mensen. De Amerikaanse overheid probeert de protesten de kop in te drukken, maar door de dood van een Afro-Amerikaanse man lopen te spanningen alleen maar meer op. Dit leidt tot een dramatisch einde van een protestmars tussen het dorpje Selma en de hoofstad Montgomery: de protestmars wordt met bruut geweld afgebroken en gaat de geschiedenisboeken in als ‘Bloody Sunday’.

Onder leiding van Martin Luther King begint één van de grootste protestmarsen aller tijden, die er later toe leidde dat president Johnson de wet invoert die bepaald dat er gelijke stemrechten zijn voor iedereen. Deze Voting Rights Act is in 2015 precies 50 jaar geleden ingevoerd.

Selma is door critici lovend ontvangen en is dik in de prijzen gevallen: tot nu toe heeft de film al 28 prijzen binnengesleept, waaronder een Golden Globe. Sommige historici zetten echter wel hun vraagtekens bij de historische correctheid van de film, maar in grote lijnen vertelt Selma het waargebeurde verhaal. Het is natuurlijk ook onmogelijk om elk detail 100% waarheidsgetrouw te maken én er een filmografisch mooi verhaal van te maken.

Met David Oyelowo, Oprah Winfrey, Tim Roth, Giovanni Ribisi, Cuba Gooding Jr., Martin Sheen en Tom Wilkinson.

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s