‘Exodus: Gods and Kings’ verbannen in Egypte


Exodus: Gods and Kings vertelt het bijbelverhaal van Mozes, die samen met zijn volk de slavernij in Egypte ontvluchtte.  De censuurcomissie in Egypte heeft echter per direct verboden de film te draaien in Egyptische bioscopen vanwege ‘historische fouten’.

In Exodus: Gods and Kings wordt o.a. beweerd dat de pyramiden in Egypte gebouwd zijn door Joden en dat de Rode Zee uit elkaar werd gedreven door een aardbeving en niet door God, zoals het in het bijbelverhaal gebeurt. Volgens de officiële rapporten zijn de pyramiden al 1000 jaar vóór het Mozes-verhaal gebouwd, en zijn hiervoor dus geen Joodse slaven gebruikt.

Artistieke vrijheid

In de Nederlandse bioscopen is de film gelukkig geheel censuurvrij te zien. De blockbuster met Christian Bale in de hoofdrol als Mozes, vertelt misschien niet het geheel accurate verhaal uit de Bijbel, maar daarom is het ook een actiefilm. De artistieke vrijheid van filmmakers wordt, naar mijn mening, onderuit getrapt door verbanning vanwege zulke kleine foutjes.

Eerder dit jaar werd in Egypte ook al de film Noah (Emma Watson, Russel Crowe, Anthony Hopkinsverbannen vanwege vergelijkbare redenen. Noah is gebaseerd op het verhaal van de Ark van Noach en op een ietwat provocatieve manier geïnterpreteerd.

Bekijk de trailer van Exodus: Gods and Kings:

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s